ByFridman åpner salong på M8

ByFridman åpner salong på M8

En stor glede å ta imot ByFridman som har fått nye lokaler på M8.

Artikkel og foto av Jon Gran i Moss Avis 12.november 2019:

Sylvia (35) får kunder fra hele Norge til salongen i Moss

For snart 10 år siden startet hun med skreddersøm på hobbybasis. Siden har Sylvia Fridman (35) gjort design og søm til et levebrød, og har kunder fra hele Norge.

– Det stemmer. Faktisk har jeg også hatt utenlandske kunder her som har fløyet inn til Norge i ens ærend for å komme til meg. Når slike ting skjer, føler jeg meg virkelig beæret, sier Sylvia som nylig åpnet sin egen forretning, By Fridman, inne hos Strax Frisør i Varnaveien på Høyda i Moss.

Det var hos moren som tidligere drev Fridman’s Pelsverksted i Moss at Sylvia tilegnet seg kunnskapen om skreddersøm, en kunnskap som hun det siste året har gjort til levebrød i eget firma.

Håndsydde klær

Mens det til kvinner går i skreddersydde brudekjoler etter kundenes ønsker, er det for menn håndsydde dresser, skjorter, vester og håndlagde italienske sko som er tingen.

Brudekjoler koster fra 10 000 kroner og oppover, men gjennomsnittskunden betaler gjerne 20 000 kroner for den rette kjolen. Startprisen på en dress er 7990 kroner.

– Jeg tar alt av mål her i salongen, men selve produksjonen skjer i land i Europa, sier Sylvia Fridman.

– Men er det sikkert at klærne virkelig passer når kundene ikke får prøve dem underveis?

– Da tar jeg tilpasningene her. Det skjer jo at jeg må gjøre tilpasninger er på brudekjoler fordi det er ganske vanlig at bruden går ned i vekt fram mot bryllupet, sier Sylvia Fridman.

– Hvorfor skal man gå i skreddersydde klær?

– Altså, man blir jo mye finere når klærne sitter. Det er jo mye mer komfortabelt også. Mennesker er ikke A4, sier Sylvia Fridman.

Mange unge menn

Flesteparten av kundene er menn, og ofte er de forbausende unge. Det er slett ikke uvanlig å ha unge menn i starten av 20-årene som kunder, selv om hovedtyngden ligger fra 30 til 45 år.

MANGE KUNDER: Sylvia Fridman kan skilte med å ha kunder fra hele Norge - og også noen fra utlandet. - Jeg føler meg beæret over det, sier hun.
MANGE KUNDER: Sylvia Fridman kan skilte med å ha kunder fra hele Norge – og også noen fra utlandet. – Jeg føler meg beæret over det, sier hun. Foto: Jon Gran

– Mange er jo ute etter en jobbdress, mens andre skal ha en dress til fest eller for en spesiell anledning, f.eks. bryllup. Sammen med kundene velger vi stoff og design. Jeg som er designer er her for å gi profesjonell hjelp, sier Sylvia Fridman som nå har en plan om å importere noen helt spesielle brudekjoler ingen i Norge har sett maken til.

– Jeg er spent på den mottakelsen, sier Sylvia Fridman.

– Du kan leve av denne virksomheten?

– Absolutt. Det går veldig bra. Kundetilstrømningen er god, og interessen for skreddersydde dresser og brudekjoler er der, sier Sylvia Fridman.